ALLE DUURZAME ENERGIE NODIG
Alle gemeenten in Noord-Holland praten nu over de Regionale energiestrategie (RES). Elke gemeente kijkt op waar er ruimte is voor de opwek van duurzame energie en hoeveel. Omdat we geen tijd te verliezen hebben om de klimaatverandering tegen te gaan moeten we meer energie halen uit hernieuwbare bronnen, zoals de wind en de zon. We kunnen helaas niet kiezen; we hebben zowel zonnepanelen als windmolens op land én zee nodig. Alleen de daken in Noord-Holland volleggen is niet goed genoeg, één windmolen levert evenveel energie als 16 á 22 voetbalvelden vol met zonnepanelen.
WIND OP ZEE
Natuurlijk wordt er ook gekeken naar wind op zee. En gelukkig kunnen hier ook veel windmolens geplaatst worden. Alleen op zee moet ook rekening worden gehouden met de natuur, de dieren en andere activiteiten die daar plaatsvinden. We hebben wind op land daarom echt nodig. De luxe om te kiezen hebben we niet meer willen we de klimaatcrisis afwenden. Daarom moeten we kiezen voor wind op land én op zee én zonnepanelen én andere vormen van opwek van duurzame energie.
VEILIG VOOR MENS EN NATUUR
Moeten we ze daarom overal neerzetten? Nee! Wij kiezen ervoor om de gebieden in onze gemeenten serieus te onderzoeken. Dat is onze plicht aan onze leefomgeving en generaties na ons. Soms kan het niet, omdat dit niet veilig is, veel overlast geeft voor mens en/of natuur of erfgoed aantast. Soms kan het wel en die kans moet we serieus nemen en aanpakken. Er zijn op dit moment veel zorgen, omdat de provincie Noord-Holland de bovenwettelijke afstandsnorm van 600 meter wil afschaffen. Onze provincie is de enige provincie met deze aanvullende norm bovenop nationale geluidsnormen. Dit is de nationale standaard. De 600 meter grens is in Noord-Holland ooit bedacht simpelweg om de komst van windmolens tegen te houden, niets meer en niets minder.
ENERGIE VAN ONS SAMEN
De zorgen van inwoners van onze gemeenten moeten we serieus nemen en vertalen naar vraagstukken. Gezamenlijk kunnen we dan onderzoeken of de zorgen (on)terecht zijn. Ook is het belangrijk om met inwoners in gesprek te blijven over oplossingen en locaties. Klimaatverandering tegengaan is niet makkelijk en niet leuk. Maar wij geloven erin dat we het samen kunnen doen. Zowel bij het maken van de keuzes als door ervoor te zorgen dat windmolens en zonnepanelen iets opleveren voor de omgeving en niet steeds in de handen vallen van multinationals.
HOUDT KOERS
Wij roepen daarom Provinciale Staten en gemeenteraden op om dit proces serieus te nemen. Ga met elkaar, inwoners en omwonenden, het gesprek aan. Onderzoek wat mogelijk is en bescherm wat nodig is. Laten we beseffen dat we voor een enorme uitdaging staan en dat dit het moment is om verantwoordelijkheid te nemen. Dat betekent dat we samen kijken waar het wel kan en ons als volksvertegenwoordigers niet laten leiden door ongefundeerde stemmingmakerij.