Louis van Wegen is onze gids. Na een gezellig bakkie bij IJgenweis brengt hij ons eerst naar het voedselbos; op de terugweg zullen we het ecoproject bekijken.

Voedselbos

Van het Streekbos (80 ha) is ruim 1 ha niet in gebruik. Dat wil zeggen dat het wel onderhouden moet worden, maar dat niemand er wat aan heeft. In 2014 begonnen ideeën te ontstaan om hier een voedselbos te maken. Het Instituut voor Natuurbeschermings­educatie (IVN) voert dit werk uit met vrijwilligers. In het voorjaar van 2021 is alles aangeplant wat eind 2020 ingekuild en klaargelegd is, voornamelijk eerst de bomen. We leren het verschil tussen maaien en klepelen (dat laatste verhakselt het gewas waardoor al het insectenleven dood gemaakt wordt). Er is een stuk kruidentuin met éénjarige kruiden. Volgend jaar komen er meerjarige groenten en kruiden. In het najaar worden er weer meer bomen (blijvers en wijkers) aangeplant.

 

voedsel 1
voedsel 2

Ecoproject

De terugweg voert door het Ecoproject. Het plan hiervoor is gemaakt in 1994. In Westfriesland is weinig natuurgebied. Het openbaar groen zou ecologisch beheerd moeten worden (ook binnen gemeenten) en dit is één van de zeven projecten die daarvoor als voorbeeld dienenHet IVN heeft het Recreatieschap ondersteund. Het Ecoproject heeft voornamelijk regenwater: het is niet verbonden met de andere poldersystemen. Louis licht ook toe dat het werk met vallen en opstaan vordert, al doende leert men. Het doel is om goed te passen in de Westfriese polderomgeving.

eco

Afsluiting

We sluiten af met weer iets te drinken. Het was heel boeiend. We zijn onder de indruk van al het werk en sommigen hebben enkele heerlijkheden uit de kruidentuin geplukt om mee te nemen. Louis wordt van harte bedankt voor zijn leerzame rondleiding!

En last but not least: op de wandelpaden zijn allerlei verdere kennismakingsgesprekken gevoerd.

 

Tekst: Petra Knibbe
Foto's: Nico Bakker

Afsluiting